על אוכל מזרחי ואוכל אשכנזי

על אוכל מזרחי ואוכל אשכנזי

 

ישנם גורמים שונים אשר בוחשים בקלחת ומעוניינים להעיר מרבצו את השד העדתי ששכן פעם בארץ ביתר שאת. גורמים כאלה, בעלי אינטרסים, כמו שואבים חדווה מוזרה מהפרדה בין אשכנזים ומזרחים. עם זאת, תהליך מיזוג הגלויות בארץ מתנהל בצורה טובה למדי, והיבטים שליליים, גם אם לא נעלמו לחלוטין, בהחלט הולכים ומשתפרים, וניתן לראות זאת במספר מקומות בארץ, גם במסעדת בראשון לציון ובערים נוספות במרכז. סימון ברור למיזוג ניתן לראות במטבח, למשל. אוכל מזרחי ואוכל אשכנזי כבר אינם נחלתם של יוצאי המדינות שהכירו את האוכל הזה מהבית. המטבח הישראלי קלט לתוכו את הטוב שבכל העולמות: כור היתוך טעים, מזין, משביע ומעניין. אז מהו בעצם אוכל מזרחי ומהו אוכל אשכנזי? וחשוב לא פחות – כיצד הם משלבים טוב ביחד, זה לצד זה?

 

נעים להכיר – אוכל אשכנזי

 

במידה רבה, הביטוי "אוכל אשכנזי" הוא מעט מלאכותי, משום שגלויות אשכנז הגיעו מלא מעט מדינות שונות, כאשר לכל ארץ מוצא מסורת קולינרית משלה. באופן כללי, העדה האשכנזית מוצאה בעיקר במזרח אירופה – מדינות כגון פולין, גרמניה, הונגריה ולעתים כלולות בו גם רוסיה וארצות ברית המועצות לשעבר. המאפיינים העיקריים של האוכל האשכנזי נובעים מכך שמדובר בארצות בעלות אקלים קר. האוכל האשכנזי נחשב לפחות מתובל והוא יהיה הרבה פחות חריף, ויש אומרים שגם פחות צבעוני. בנוסף, המטבח האשכנזי הוא בעל נטייה ברורה לטעם המתוק.

 

אחד המאכלים האשכנזיים הקלאסיים הוא ללא ספק מרק העוף. זהו אחד המאכלים הנחשבים למאכלי חורף, תרופה בדוקה להצטננות ודרך טעימה לחזק את הגוף. גם אטריות מבושלות הן מאכל אשכנזי קלאסי וכך גם גזר מבושל בסגנון צימעס. זהו גזר מתוק שמוגש עם צימוקים, מתובל בסוכר. ישנם כמובן גם הקוגל, פשטידה על בסיס אטריות ולעיתים גם תפוחי אדמה, וכן לפתן מפירות מיובשים שיכול לכלול שזיפים, אגסים, צימוקים, קינמון ועוד. עוד מאכלים אשכנזיים קלאסיים יהיו הקרעפלך (כיסונים ממולאים), גפילטע פיש – דג ממולא או קציצות דגים טחונים, רגל קרושה וטשולנט (חמין) – קדרה על בסיס שעועית, חיטה, גריסים, ביצים קשות ובשר.

 

 

על אוכל מזרחי ואוכל אשכנזי

 

 

אוכל מזרחי – יותר מתובל, פחות מתוק

 

גם אוכל מזרחי הוא למעשה שם כולל למטבח ממדינות שונות. האוכל המזרחי הגיע ממדינות שונות, בעיקר מספרד, ממרוקו, ממצרים, מלוב, מתימן, מעירק, מאלג'יר ומתוניס. כיום יש המתייחסים לאוכל המזרחי ככזה שהגיע גם מאתיופיה. המטבח המזרחי נחשב ליותר צבעוני, עם יותר תיבול ובשילוב מרכיבים טריים.

 

המטבח המזרחי קלט לתוכו מגוון רחב מאוד של ממולאים ומאכלי בשר. מנות מקובלות כוללות למשל קובה, מפרום, טבית. מהמטבח המזרחי הגיעו אלינו הקובנה, המלאווח והג'חנון (מאפי הבצק התימניים), הסביח העיראקי, החמין העירקי – טבית – שמורכב מבשר ממולא באורז, בעגבניות ועוד. המטבח המזרחי מתאים מאוד לאקלים בארץ, הוא מבוסס על הרבה מרכיבים טריים כמו פירות וירקות, וכולל מיני קטניות, חומוס, טחינה, בשרים צלויים ועוד. גם בורגול, ירקות קלויים וחריפים ומינים שונים של חמוצים הגיעו אלינו מהמטבח המזרחי – וטוב שכך.

 

טובים השניים מן האחד

 

ראוי לציין כי היכן שיש מגוון ניתן למצוא לא רק אפשרויות, אלא גם שילובים. בעבר ניתן היה לראות התייחסות אל המטבח האשכנזי בתור מטבח לעניים, מטבח פשוט, אפור ומעט חסר טעם. דומה כי דווקא השילוב בין מזרח למערב שדרג לא מעט את המנות שהגיעו מאירופה הקרה והתאים אותן לארצנו החמה, עם גרסאות חדשות ויותר טעימות. מנות אשכנזיות קלאסיות כמו שניצל, למשל, או פירה, נחשבות לאהובות מאוד על ילדים וגם על מבוגרים מכל ארצות המוצא, וכן על צברים למהדרין. מהסגנון המזרחי הגיעו המנות שמוסיפות "פלפל" ועניין לחך. כיום, המטבח הישראלי החדש ללא ספק מורכב ממיזוג הגלויות, ומיטב המסעדות מציעות מנות ממזרח וממערב – וזה בדיוק מה שמסעדת לזרוביץ' מציעה לכם. במשפחות רבות נהוג כי בארוחות חול וגם בארוחות שבת וחג מוגשות מנות שהסועדים אוהבים, ללא קשר לארץ המוצא.